Er is een speciale kaart ontwikkeld van de Vinkeveense plassen die door de hulpdiensten wordt gebruikt wanneer er sprake is van een noodgeval.
Het is eigenlijk gewoon een plassenkaart, maar er zit een speciaal raster over heen. Deze kaart is voor de hulpdiensten handig en praktisch om mee te werken.
Op deze plassenkaart staan allemaal rode lijnen die samen vakken vormen met nummers er in. Er zijn centrale punten uitgekozen in het plassengebied waar vanuit de vakken zijn opgesteld.
Een voorbeeld van een centraal punt is de starttoren. De lijnen van de vakken volgen de natuurlijke lijnen zoals de brug van Klinkhamer en de brug van de provinciale weg. Deze kaart is niet moeilijk te begrijpen.
De vakken hebben allemaal een nummer gekregen. Deze nummers zijn voor de hulpdiensten erg belangrijk. Wanneer er hulp nodig is en er gebeld wordt met 112 is het belangrijk dat er aangegeven wordt in welk vak men zit.
Het is ideaal als het nummer van het vak door gegeven wordt bijvoorbeeld ‘P1’ en ook of dit bijvoorbeeld aan de oostkant van het vak is. Alleen het nummer doorgeven van het vak is ook al prima. Het is handig om zoveel mogelijk duidelijke informatie te geven aan de meldkamer waar je precies bent. De hulpdiensten hoeven dan al een heel stuk minder te zoeken.
Op het moment dat u niet per auto bereikbaar bent voor de ambulance wordt door de meldkamer de boot van de brandweer gealarmeerd om de ambulance bij u te krijgen.